keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Pikkuleipiä


 Tänään olen väkertänyt pikkuleipiä. Tein "ylioppilaspikkuleipiä" ja appelsiini-valkosuklaapikkuleipiä. Kumpaakin sorttia piti olla kahdeksankymmentä kappaletta ja niinpä niitä sen verran sitten tulikin.


maanantai 27. toukokuuta 2013

Valkosuklaakuorrutus yritelmä


 Tein tänään täytekakun Ritvanpäivä kahville. Tarkoitus oli tehdä valkosuklaa kuorrutteinen kakku. Minä kun olen sellainen suklaafani. No, se ei ihan mennytkään käsikirjoituksen mukaan. Tummalla suklaalla olen kuorruttanut kakkuja useasti, mutta en aiemmin valkosuklaalla. Lämmitin kuohukermaa ja pilkoin sekaan valkosuklaata ja sekoittelin niin kauan että suklaa suli. Kun kaadoin seoksen kakun päälle, se vaan valui reunoille. Eli ei ihan mennyt putkeen tuo kuorrutushomma.


 Ajattelin että jollakin tavalla pitää yrittää tuota näköä parantaa, niinpä tein tummasta suklaasta koristeita ja pursottelimpa suklaata vielä kakun päällekin. Sivukoristeet onnistui harvinaisen hyvin. Ilmeisesti valkosuklaan joukkoon ei saakaan laittaa kermaa, vaan sulattaa se pelkästään ja valuttaa kakun päälle. Seuraavalla kerralla pitää kokeilla sillä tavalla. Josko se vaikka onnistuisi. Oppia ikä kaikki, näköjään vielä tässäkin iässä.


Kakku kyllä maistui hyvältä ja kyllähän se valkosuklaan makukin sieltä esiin tuli, vaikka sitä ei juuri silmällä kakun päällä erottanutkaan.

torstai 23. toukokuuta 2013

Sämpylöitä


Sämpylän mieliteko iski, niinpä tuumasta toimeen ja heti. Nesteeksi rasvatonta maitoa ja vettä. Sekaan laitoin hiivaa, suolaa, kaurahiutaleita, ruisjauhoja, vehnäleseitä ja vehnäjauhoja. Lisäksi vielä hiukan siirappia ja sulatettua voita. Kyllä maistui lämmin sämpylä voin kanssa maukkaalta.

maanantai 13. toukokuuta 2013

Kuorrutettuja donitseja, nam.


Tein äitienpäivänä tarjoiltavaksi ensmmäistä kertaa donitseja. Munkkeja olenkin tehnyt lukemattomia kertoja. Nämä maistuivat todella suussasulavilta. Kuorrutteen tein tomusokerista, kahvista ja cappucinojauheesta. Päälle ripottelin vielä suklaarakeita.

Taas macaronseja ja whoopieseja


 Äitienpäivänä tarjoilin myös macaronseja. Vihreissä oli täytteenä lemon curdia ja punaisissa hasselpähkinälevitettä ja suklaata.


 Tein myös uudestaan whoopieseja, nyt täytteenä oli vaahtokarkkeja. Ohjeen nappasin Kinuskikissan blogista.


Blogi täyttää vuoden ja äitienpäivä juhlintaa.


Tänään tuli vuosi, kun aloitin blogin kirjoittamisen. Kyllä aika on mennyt nopeasti. Olisin saanut kyllä ahkerammin tänne kirjoitella, mutta mukavaa tämä on ollut. Niinkuin monet blogin pitäjät kertovat, tämä on mukava muistikirja itselle, erilaisista tapahtumista ja asioista. Blogiin kirjoittaminen ehdottomasti jatkuu, on tämä niin mukavaa.

Yllä olevaa kakkua tarjoilin eilen äitienpäivä kahvituksella, mikä taas järjestettiin meillä, iäkästä äitiämme juhlistaen. Tietenkin me muutkin paikalla olevat äidit nautimme päivästä.
Kakku oli todella kookas, kuten kuvasta näkee. Täytteenä oli mansikka-vaniljarahkaa ja tuoreita mansikoita laitoin vielä siivuiksi rahkan päälle. Pinta oli marsipaania, niinkuin koristeetkin. Tyttäreni asetteli kukat paikoilleen ja kauniisti laittoikin. 

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Whoopies`it ja Macarons`it.


 Tänään oli kaksikerroksisten leivonnaisten vuoro. Ensiksi tein ja muuten ensimmäistä kertaa ikinä,  Whoopies`eitä (mitenkähän tuo sana oikein pitäisi taivutella). Ohjeen otin Kinuskikissan sivuilta. Sen verran muutin ohjetta, että käytin ruokosokerin sijasta fariinisokeria, koska kaapista ei ruokosokeria löytynyt. Hyvin toimi. Tietysti taas, kun innostuneena kokeilin uutta reseptiä, unohtui yksi aine eli vaniljasokeri. Ihme kyllä, että sitä en reseptistä lukenut, kun laitan vaniljasokeria usein sellaiseenkin taikinaan mihin sitä ei kuuluisikaan. No, seuraavalla kerralla sen sitten varmasti muistan. Ohjeessa oli erilaisia täytevaihtoehtoja. Seuraavaksi kokeilen vaahtokarkkia, mutta nyt laitoin  hasselpähkinälevitettä, mangotuorejuustoa, tomusokeria ja tilkan kahvia. Näistä aineksista sekoitin massan, jonka sitten pursotin pikkuleipien väliin. Pakkasin kaikki laatikkoon ja laitoin pakasteeseen. Näitä nautimme vasta äitienpäivänä, kun meillä juhlitaan myös iäkkään äitimme äitienpäivää.


 Sitten oli Macarons`ien vuoro. Näitä klassikoita olen tehnyt aiemmin ainoastaan kaksi kertaa. Ensimmäinen kerta onnistui todella hyvin ja toinen kerta meni täysin "pipariks". Nyt tein kaiken tarkasti, niin kuin ohjeissa neuvotaan ja kyllä ne nyt onnistuivat mielestäni oikein hyvin. Hiukan näkyy mantelipilkkuja, vaikka sihtasin mantelijauhot todella hyvin. Tuntui kyllä melkoisen krouvilta jauheelta. Mutta olkoon pilkut vain "koristeena". Väliin laitoin lemoncurdia. Se on minusta ihanan raikasta ja hyvää.  Värinä käytin vihreää jauhemaista elintarvikeväriä. Luonnossa näyttävät kyllä enemmän vihreiltä. Näitäkin herkutellaan äitienpäivänä.