perjantai 30. elokuuta 2013

Suklaapikkuleipiä taas



"Joku" oli syönyt meidän piparipurkin taas tyhjäksi, kummallista. Niinpä sitten pikkuleipien tekoon ja äkkiä. Olen muutaman kerran peräkkäin tehnyt Sara La Fountain ín ohjeella näitä ihania suklaisia herkkuja. Yleensä käytän suklaana tummaa- tai maitosuklaata, mutta nyt kokeilin Pirkan hasselpähkinä täytesuklaata. Maku ei poikennut kovasti edellisistä, mitä olen tehnyt. Seuraaviin pikkuleipiin voisi laittaa vaikka suklaarusinoita. Ne maistuu hyvältä ja sopii tällaisiin cookieihin todella loistavasti.
Nyt on taas iso purkillinen täynnä naposteltavaa ja ehkä hiukan vierasvaraakin.

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Raikas omenakakku


 Tein ensimmäistä kertaa omenajuustokakun. Alkuperäinen ohje on Pirkan resepteistä. Muuntelen mielelläni reseptejä, niinpä tämänkin on erilainen kuin alkuperäinen.


POHJA: 1 iso omena, 75 g voita, 2 kananmunaa, 1 1/2 dl sokeria, 2 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl vaniljasokeria. 1/2 tl kardemummaa.
TÄYTE:  6 liivatelehteä, 2dl vaahdotettavaa vaniljakastiketta, 200 g maustamatonta tuorejuustoa, 2 tl raastettua sitruunan kuorta, 2 dl omenasosetta, 1 dl sokeria, 1 rkl omenamehua, 1 tl sitruunan mehua.
PINNALLE: 2-3 omenaa, 1 1/2 dl omenamehua, 3/4 dl hyytelösokeria.

1. Raasta omenat kuorineen. Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma keskenään ja lisää nostellen muna-sokerivaahdon joukkoon. Lisää taikinan joukkoon omenaraaste ja sulatettu voi, sekoita kevyesti. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24cm) (Kannattaa laittaa vuoan pohjalle leivinpaperi, ettei kakku tartu kiinni vuokaan ja reunat kannattaa voidella hyvin voilla.) Jäähdytä kakkupohja poistamatta sitä irtopohjavuoasta.
2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 10 min. Vatkaa vaniljakastike löysähköksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuuston joukkoon raastettu sitruunankuori, omenasose ja sokeri. Nostele vaniljavaahto tuorejuustoseoksen joukkoon. Kuumenna omena-ja sitruunamehu. Purista liivatelehdet ja sulata kuumaan mehuun. Kaada liivateseos sekoitellen täyteseokseen. Levitä täyte kakkupohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
3. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta omenamehu kattilassa ja lisää joukkoon hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Lisää omenaviipaleet varovasti mehuun, niin etteivät ne rikkoudu. Asettele omenaviipaleet kakun päälle ja sivele pullasutia apuna käyttäen vielä lientä kakun pinnalle. Anna raikkaan omenakakun hyytyä jääkaapissa vielä reilu pari tuntia.
4. Irrota kakkuvuoka, kun täyte ja kiille ovat täysin hyytyneet.
 Kannattaa käyttää kakun irrotuksessa apuna, ohutteräistä veistä eli pyöräyttää veitsellä varovasti kakun ja vuoan välistä, että täyte ei jää vuokaan kiinni. Minä laitoin vielä reunoille hieman fariinisokeria "koristeeksi".




lauantai 24. elokuuta 2013

Mansikkamuffineita


 Olin aivan unohtanut laittaa tekemistäni mansikkamuffineista kuvia. Herkullisia tarjottavia kahvipöytään ja muffineihin voi käyttää mitä tahansa marjoja tai hedelmiä täytteeksi ja koristeluun.


Nämä ovat erittäin helppoja valmistaa eli taikinaan tulee 3 1/2 dl vehnäjauhoja, 2 dl sokeria, 2 tl leivinjauhetta, 2 tl vaniljasokeria, 1 dl maitoa, 100 g sulatettua voita, 2 kananmunaa ja täytteeksi kauden marjoja tai hedelmiä.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon maito sekä sulatettu voi. Riko kananmunien rakenne kupissa ja lisää nekin taikinaan. Sekoita aineet tasaiseksi taikinaksi ja lisää joukkoon haluamasi täyte. Jaa valmis taikina muffinipellille tai paperivuokiin. Paista 200° noin 15 minuuttia. Jäähtyneet muffinit voi kuorruttaa vaikkapa valkosuklaalla tai kermapursotuksella. Näihin mansikkamuffineihin tein pursotukset kermavaahdosta, jonka olin maustanut mansikkatomusokerilla ja vaniljasokerilla. Koristeeksi tuoreita mansikoita.


torstai 15. elokuuta 2013

Mustikkapiirakkaa


 Tämän päivän extempore leivonnainen oli mustikkapiirakka. Pohja tehty perinteisellä reseptillä. Käytin tällä kertaa vuokaa, jossa on irrotettava pohja. Enpä taas muistanutkaan, että taikina kohoaa hieman liikaa tuohon vuokaan eli hiukan pienempi taikina olisi riittänyt. Niinkuin joka leipurille sattuu pieniä mokia, niin tänään taas minullekkin. Koska tässä vuokassa on siis irtonainen pohja, olisi ollut syytä laittaa leivinpaperi ritilälle, ettei rasvat olisi valunut uunin pohjalle. No, tekevälle sattuu ja minulle varsinkin.


Mutta piirakasta vielä sen verran, että mustikat oli pakasteesta. Pohjan päälle laitoin hieman perunajauhoja, ettei pakastettujen marjojen kosteus mene pohjan läpi. Sitten mustikat ja niiden päälle hillosokeria. Kreikkalaisesta jugurtista, kananmunasta ja vaniljasokerista tein seoksen, jonka laitoin marjojen päälle. Muutaman mustikan ripottelin vielä päällimmäiseksi.
 

Sateenkaaren tuolla puolen ....


Tiistai-iltana huomasin taivaalla sateenkaaren. Pitihän sitä heti hakea kamera ja parvekkeeltamme  ikuistaa tuo kaunis luonnonilmiö. Tosin kuvatessani toivoin kyllä omistavani järjestelmäkameran, jolla olisin taatusti saanut kuvasta paremman. Kaunis sateenkaari, jossa värit erottuivat selkeästi.

torstai 8. elokuuta 2013

Onnittelut ja omenapiirakkaa

             
                      Tänään on äitini ja sisareni syntymäpäivät. Heille molemmille lämpimät onnittelut.


 Menemme sisareni kanssa onnittelemaan äitiämme. Tein omenapiirakan, josta saamme nauttia, kun keitämme äidillemme syntymäpäiväkahvit.


Tämän piirakan ohje on helppo ja nopea tekoinen. Taikinaan tulee 150g voita, 1 1/2dl sokeria, 1 kananmuna, 3dl vehnäjauhoja, 1tl leivinjauhetta, 2tl vaniljasokeria.
Päälle omenanlohkoja, hiukan kanelia. Tähän piirakkaan käytin kreikkalaista jugurttia, mutta voi laittaa esim. kermaviiliä, 1 kananmuna ja vaniljasokeria. Paista 175° kunnes piirakka on kypsää.

torstai 1. elokuuta 2013

Banaanikakku


 Tänään leivoin banaani-kakun. Huomasin että hedelmäkorissa oli kaksi tosi kypsää banaania ja ei kun kakun tekoon. Kyllähän kypsä banaani toki maistuu paremmalta kuin puoliraaka, mutta nämä olivat jo melkoisen tummia, mutta kakkuun juuri sopivia. Minä olen muutenkin sellainen että saan yhtäkkiä päähäni, että nyt pitää leipoa jotakin. Saatan lähteä vaikka kesken tietokoneella surffauksen keittiöön, kun on tullut mieleen joku leivonnainen, mikä pitää nyt heti alkaa tehdä. Se on aina "heti eikä viidestoista päivä" niinkuin sananlaskussa sanotaan. Leipominen vaan on niin kivaa, ei sitä voi olla tekemättä.


 Tästä kakusta tuli niin kuohkean ihana ja kyllä sitä tuli jo maisteltuakin. Päälle sulatin valkosuklaata pienessä minigrip pussissa, josta pursottelin epämääräisesti kakun päälle ja lopuksi tiputtelin suklaaströsseleitä koristeeksi.


Ohje tähän kakkuun on yksinkertainen:
100 g voita ja 1dl sokeria vaahdotetaan ja joukkoon lisätään 2 kananmunaa yksitellen vatkaten edelleen. Kuivat aineet eli 4dl vehnäjauhoja, 1tl leivinjauhetta ja 2tl vaniljasokeria sekoitetaan keskenään ja lisätään voi,sokeri,munavaahtoon. Lopuksi lisätään 2 muusattua banaania. Paistetaan 175° n.40min. uunista riippuen. Kannattaa kokeilla että kakku on varmasti kypsää. Mutta koska taikinaan tulee banaania,  kypsä kakku tuntuu keskeltä hieman kostealta.