sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Kukkiva puutarha


Kulunut viikko on mennyt terassiprojektin kimpussa. Tosin minä olen ollut vain hanslankarina, poikani toimiessa terassin rakentajana. Vielä en laita kuvia terassista, sillä se ei ole vielä aivan valmis. Leivontatouhut ovat siis olleet katkolla. Itselle tosin olisi pitänyt leipoa, mutta terassin teko on nyt tärkeintä. Tämän, muistaakseni miljoonakellon, sain naapuriltamme jo etukäteis nimipäivälahjana. Laitoin sen pienelle parvekkeellemme amppeliin.


Kävin kuvaamassa myös puutarhassamme, jossa omenapuut kukkii niin ihanasti. Nurmikolta olisi löytynyt kuvattavaksi voikukkiakin, runsaanlaisesti :). Alkuviikolla juuri leikkasin nurmikon ja nyt se on taas niin pitkä. Tänään on tartuttava toimeen ja leikattava nurmikko.


Minusta omenankukka on niin kaunis, harmi vaan että siitä saa nauttia niin vähän aikaa. Kriikunapuussakin oli tänä kesänä runsaasti kukkia, mutta ne ovat jo lakastuneet.


Puutarhastamme löytyy myös tällainen keltainen monivuotinen kukka. Siitä jouduin osan siirtämäänkin, kukkapenkistä toiseen, pois terassin tieltä. Minusta tuo kukka on niin kaunis ja hauras. Jos joku tietää mikä on tämän kukan nimi, kertokaa minullekkin.


Tätä kukkaa olen luullut verenpisaraksi, mutta kun katselin kuvia kyseisestä kukasta, ei tämä kyllä taida verenpisara ollakkaan. Tässä se nähdään, että nämä puutarhan kukat ja kasvit ovat minulle melko tuntemattomia. Sisäkasveista ja leikkokukista tiedän paljon enemmän.
Jos siis joku tunnistaa tämänkin kukan, niin kertokaa minullekkin. Toinen vaihtoehto on että lainaan kirjastosta puutarhakirjan ja menen sen kanssa ulos tunnistelemaan pihamme kasveja.


perjantai 16. toukokuuta 2014

Gluteenittomat aprikoosipikkuleivät


Tein viime viikolla taas gluteenittomia pikkuleipiä, samalla vanhalla ohjeella. Käytin "neliapila"muottia. Kappalemäärää tulikin melkoisesti, vaikka taikinan määrä oli saman kuin ennenkin. Taikinan pitää olla jääkaapissa jonkun aikaa, ennenkuin sitä voi alkaa kaulita. Kun taikinan ottaa jääkaapista, se murenee täysin leivinpöydälle, mutta kun sitä vähän aikaa lämmittää käsissään, sitä on ihan mukava työstää.


Tällä kerralla pikkuleipiin tuli täytteeksi aprikoosihilloa. Päälle laitoin marsipaanista ja sokerimassasta "kuorrutuksen".
Suoritin koemaiston yhdestä pikkuleivästä ja se maistui kyllä todella hyvältä. Raikas aprikoosihillo sopi täydellisesti vaniljalta maistuvan pikkuleivän kanssa ja makeat pikkuleivän "kuorrutuksetkaan" eivät maistuneet liian makeilta.

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

KInkkuvoileipäkakkua


Voileipäkakkua n. 10 hengelle. Täytteenä perinteisesti kinkkurouhetta, ananasta, kurkkusalaattia ja majoneesia. Kostutin kakun lihaliemellä. Leiviksi valikoitui tällä kertaa perunalimppua ja grahampaahtoleipää.


Koristeluun käytin keittokinkkua, metwurstia, tummia rypäleitä, tomaatteja ja persiljaa. Kakun kuorrutin yrtti-tuorejuustolla. Kakun sivut jätin ilman koristeita, koska kakku nautittiin vasta seuraavana päivänä. Usein voileipäkakuissa käyttämäni jäävuorisalaatin lehdet, olisivat olleet jo nuupahtaneita, kun kakku olisi aseteltu tarjolle.

tiistai 13. toukokuuta 2014

Kermakakkua ja blogini täyttää 2-vuotta


Tein viikonlopuksi myös tällaisen gluteenittoman täytekakun. Täytteenä oli aprikoosihilloa ja vaniljavaahtoa. Päälle toivottiin jotain hedelmäistä. Mansikkaa olisin mieluusti laittanut, mutta sitä ei haluttu. Vaihtoehdoksi jäi sitten kiivit, tummat viinirypäleet ja carambolat. Minä haluaisin aina kakun päälle enemmän väriä, mutta nyt mentiin näin.


Ai niin, tänään täyttää blogini kaksi vuotta. Ajatella, että jo kaksi vuotta on kulunut siitä, kun aloitin blogin pitämisen. Ajattelin silloin, että ei täällä varmaan kukaan käy tätä lukemassa, mutta kun tilastoja katselen, niin kyllä on paljon väkeä täällä vieraillut.
Valtakunnallista mainosta blogini sai tietysti viime vuonna, kun osallistuin Koko Suomi leipoo-kilpailuun. Kaikkien kilpailijoiden, jotka blogia kirjoittavat, julkaistiin kilpailun nettisivulla  blogiosoitteet, mikä tietysti lisäsi lukijoiden määrää. Hyvä niin. Tietysti toivoisin, että lukijat enemmän kommentoisivat kirjoituksiani. Kiitos kaikille jotka käyvät lukemassa kirjoituksiani ja katselemassa leivonnaisteni kuvia.

maanantai 12. toukokuuta 2014

Mansikkakakkua äitienpäivänä


Meillä syötiin eilen, äitienpäivänä, mansikkakakkua. Paikalla oli poikani ja mieheni. Tyttäreni oli matkoilla miehensä kanssa, mutta Skype-puhelu pelasti äidin ikävän ja sain sitä kautta lämpimät äitienpäivä onnittelut.  Omaa äitiä kävin onnittelemassa palvelutalossa, missä hän asustaa. Muistan kuinka oma äiti teki aikoinaan aina itse täytekakun äitienpäiväksi. Äitini teki todella herkullisia täytekakkuja ja kyllä niitä sitten syötiinkin.


Kakkupohja oli pieni gluteeniton pohja, jonka löysin pakasteestani. Meistä syöjistä kukaan ei kärsi keliakiasta, mutta ajattelin että siitä teen meille kakun. Tähän omaan äitienpäiväkakkuun laitoin täytteeksi vaniljavaahtoa ja mansikoita siivutettuina. Päälle kermapursotukset ja tietysti mansikkaa. Osan mansikoista kastoin sulatettuun suklaaseen. Vaikka tähän aikaan ei tietenkään saa vielä kotimaisia mansikoita, olivat nämä espanjalaiset todella herkullisen makeita. Laatukin oli hyvää, ei yhtään huonoa marjaa koko rasiassa. Kyllähän nykyään saa mansikoita varmaan läpi vuoden, mutta ne eivät aina maistu välttämättä miltään, vaikka hyvältä näyttävätkin. Näissä mansikoissa oli jo makuakin.


Mansikka on aina ollut minun suosikki marjani. Toivottavasti ensi kesänä tulee hyvä mansikkasato, että voi ostaa pakastimeen runsaan mansikkavaraston.
Mutta ennen kun saamme kotimaista mansikkaa, suosittelen maistamaan näitä ulkolaisiakin, minä ainakin pidin niistä kovasti.

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Ruusu äidille

  
                                         Lämpimät äitienpäivä onnittelu kaikille äideille.

torstai 8. toukokuuta 2014

Kalterikakku


Tällaisen hauskan kakun tein maanantaina. Täytteenä sekahilloa ja vaniljavaahtoa. Kakun pinta ja koristeet ovat marsipaania. Kakku on ympäröity mustilla marsipaani "kaltereilla.


Nimi kakussa viittaa "rosvo ja poliisi" leikkiin. Kirjaimet tein lakumatosta, käyttäen kirjain muottejani, joilla muusta materiaalista ei ole kirjainten tekeminen onnistunutkaan. Nyt onneksi tuli tilattua paremmat kirjain - ja numeromuotit.


 Kun kerran "vankilassa" oltiin, niin kakkuun piti tietysti saada myös viila mukaan. Sen tein myös marsipaanista. Tällaisia kakkuja on mukava tehdä ja ennenkaikkea suunnitella. Katselen usein ulkolaisia kakkusivustoja, sieltä saa todella paljon koristeluvinkkejä ja jos tulee oikein kinkkinen ja vaikeasti koristeltava kakku, silloin pyydän apua pojaltani ja tyttäreltäni.


maanantai 5. toukokuuta 2014

Kinuski-kermakakkuja


Tein viikonloppuna kaksi kinuski-kermakakkua, naapurimme pojanpojan rippijuhlaan. Toiveena oli  kinuskikakku ja niitä tietysti sitten tein. Kinuskin keittäminen vaan on niin tuskastuttavan hidasta.  Keitin molempien kakkujen kinuskit samassa kattilassa, en tosin usko, että se siitä johtui että keittäminen kesti niin kauan. No, valmistuihan se sitten lopultakin.
Täytteeksi kakkuihin laitoin sosetta, missä oli omenaa ja aroniaa.


Koska ripillepäässyt nuori on poika, tein molempiin kakkuihin marsipaanista siniset ruusut.  Mielestäni kinuskikakku ei muuta koristetta kaipaa. Kinuskin pinta kun on niin kaunis, että turha peittää sitä liialla koristemäärällä. Onhan toki kakkuakin helpompi leikata, kun pinta ei ole täynnä koristeita.


Kakut olivat siis aivan samanlaiset, mutta ruusut olivat hieman eri siniset. Suihkautin ruusujen pintaan vielä hieman helmiäis-suihketta. Kakut olivat tehneet hyvin kauppansa, joten ilmeisesti maistuivat hyvältä.


sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Mustikkamuffineita


Helppoja mustikkamuffineita tuli tehtyä tässä joku päivä. Helpolla ohjeella taas mentiin ja ohje löytyy täältä blogista, aiemmasta postauksesta. Laitoin mahdollisimman paljon taikinaa muffinivuokaan, että sain niistä kunnon kokoisia. Kyllä niistä tulikin reiluja ja voi kun olivat hyviä. Niin kosteita ja ihania.
Kannattaa kokeilla, jos pakastimesta löytyy vielä mustikoita.

lauantai 3. toukokuuta 2014

Kermakakkua ystävälle lahjaksi


Olimme jo viikko sitten, naapurissa asuvan ystävämme syntymäpäivillä. Tein hänelle kakun yllätykseksi. Kakun täytteeksi laitoin omenasose/aroniahyytelö sosetta ja vaniljavaahtoa. Kakun kostutin vaniljamaidolla. Pursotukset kuohukermasta. Koristeeksi olisin halunnut laittaa mansikoita, mutta en löytänyt mistään kaupasta tarpeeksi tuoreita, niinpä päädyin säilyke aprikooseihin ja tummiin viinirypäleisiin.


Pääsimme itse tietysti myös maistamaan tätä kakkua ja se oli kyllä todella hyvää. Kostutus oli lähes täydellinen ja omenasoseen ja aroniahyytelön sekoitus sopi kakun täytteeksi todella hyvin. Aroniahyytelöhän on melko voimakkaan makuista yksinään, mutta omenasose miedontaa sen makua. Suosittelen kokeilemaan.

perjantai 2. toukokuuta 2014

Wappu-aaton muistelua


Vappua juhlittiin ystävien kanssa. Juhlimiseen kuuluu aina olennaisena osana hyvä ruoka. Tarjoilut jäsjestimme ns. nyyttikesti periaatteella. Meitä oli iltaa viettämässä kahdeksan henkeä. Ilta sujui siis ruoasta ja juomista nauttien. Juomia ei pöydässä näy, ne jäivät kuvaamatta koska ne löytyivät sivupöydältä. Tarjolla oli punaviiniä, valkoviiniä, siideriä, olutta, kuohuviiniä, simaa, boolia ja muita hiukan väkevämpiä juomia. Iltaan kuului tietysti olennaisena osana musiikki ja laulu. Virolaiset ystävämme lauloivat meille oman maansa lauluja. Lauloimpa minäkin ystävän kanssa Saarenmaan valssin, viron kielellä. Instrumentteina oli kitaroita, huuliharppu, ukulele, djempe-rumpu, marakassit ja tamburiini. Soitto soi ja laulu raikui.


Esittelen tässä, mitä meidän ruokapöydästä löytyi. Ystävä teki kahta eri makuista pizzaa, jotka maistuivat kaikille. Kyllä itse tehty on aina parasta. Täytteitä oli runsaasti ja vei kielen mennessään.


 Ystävämme on varsinainen pizzamestari. Olemme saaneet usein nauttia hänen aikaansaannoksiaan.


Minä tein vihreää salaattia, johon laitoin lollo-rossoa, jäävuorisalaattia, tomaattia, kurkkua, punasipulia, tummia viinirypäleitä ja vuohenjuustoa. Päälle lorautin seoksen, jossa oli oliiviöljyä ja mustapippuria. Koristeena basilikaa.


Toisena salaattina oli Lidlissä myytävää perunasalaattia, joka on mielestäni parasta, jos perunasalaatteja arvostellaan. Nakithan kuuluu tietysti aina vappupöytään.


Juustojen ystävinä pöydästä löytyi myös sinihomejuustoa, valkohomejuustoa ja kahta eri tuorejuustoa, makuina valkosipuli-yrtti ja mustapippuri.


Lisäksi vielä tarjosin pieniä kurkkuja, oliiveja, turkinpippureita, hillosipuleita, viinirypäleitä. Yrttivoipatonkia oli tietysti pöydässä myös ja suolakeksejä.

Kiitos ihanasta illasta rakkaat ystävät. Kiitos lauluista, soitoista ja naurusta. On onni omistaa ystäviä, joiden kanssa nauttii yhdessäolosta. Olette rakkaita meille.

torstai 1. toukokuuta 2014

Wappumunkkeja


Hauskaa vappua toivotan vappumunkkien kera. Munkit tehty hyvästä pullataikinasta, jossa paljon voita, sokeria ja kardemummaa. Munkit kypsennetty munkkirasvassa, joka on mielestäni parasta. Öljyssä paistamisesta en pidä, koska öljystä jää epämiellyttävä maku munkkeihin.