lauantai 21. helmikuuta 2015

Kinkkuvoileipäkakku


Tein eilen pitkästä aikaa voileipäkakkua. Koska itsetekemääni saaristolaisleipää ei ollut nyt tarjolla, tein kakun perunalimpusta ja täysjyväpaahtoleivästä. Täytteeksi laitoin kinkku-kurkkusalaatti-majoneesi seoksen. Kostutin kakun lihaliemellä ja kuorrutin yrtti-tuorejuustolla. Kakku oli reilulle kymmenelle hengelle ja koristeeksi palvi-ja keittokinkkua ja väriä antamaan pieniä tomaatteja ja viinirypäleitä.

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Laskiaispullia


Eilen oli laskiaistiistai ja perinteisesti meillä syödään silloin laskiaispullia. Olin tehnyt jo valmiiksi pyöreitä peruspullia pakastimeen, odottamaan tätä päivää.  Monenlaisia makumieltymyksiä on siitä,  mitä halutaan pullan täytteenä olevan. Minä pidän mansikkahillosta ja kermavaahdosta. Niin myös muut meidän perheen jäsenet. Kermavaahdon maustan aina vaniljasokerilla. Tomusokerihuntu vielä pullan päälle, niin se on siinä ja maistuu taivaalliselta.


Ruoaksi söimme myös perinteisesti, itse tehtyä hernekeittoa ja tietysti paistoin myös lettuja. Kermavaahdon ja mansikkahillon kanssa ne maistuivat todella hyvältä. Kyllä tulikin herkuteltua laskiaisen kunniaksi oikein urakalla.

lauantai 14. helmikuuta 2015

Ystävänpäivä muffineita


Tein ystävänpäivän kunniaksi herkullisia valkosuklaa-sitruunamuffineita. Ohje on vanha tuttu ja löydätte sen muffinit tunnisteen alta, kohdasta mustikkamuffinit. En ala sitä tähän nyt siis  kirjoittamaan.
Olen tehnyt tällä ohjeella monenlaisia muffineita, nyt laitoin mausteeksi siis valkosuklaata rouhittuna ja sitruunamehua.


Halusin myös koristella osan muffineista. Kaapista löytyi mansikka-tomusokeria, joten tein siitä ja vedestä pomadan, jonka levitin lämpimien muffinien päälle. Vaaleanpunaisesta marsipaanista tein maailman helpoimpia pikku ruusuja eli kaulitse ohut nauha ja rullaa se pieneksi keräksi ja se on siinä. Vihreästä sokerimassasta tein muottia apuna käyttäen pieniä lehtiä. Tuo pomada on kyllä minun  makuuni hieman liian punaista, mutta menköön nyt näin ystävänpäivänä.

Toivotan kaikille blogissani vieraileville ihanaa ystävänpäivää. Ilman ystäviä meillä ei ole mitään.

perjantai 6. helmikuuta 2015

Herkullisia appelsiini-valkosuklaa pikkuleipiä


Suosikki pikkuleipiäni ovat nämä appelsiini-valkosuklaa pikkuleivät. Näissä yhdistyy appelsiinin raikkaus ja valkosuklaan makeus, ja ne maistuvat taivaalliselta. Näidenkin ohjeen olen löytänyt netin ihmeellisestä maailmasta jo monta vuotta sitten. Laitan teille ohjeen jos haluatte kokeilla.

200 g valkosuklaata rouhittuna karkeaksi ( näissä käytin Maraboun valkoista suklaata)
2 appelsiinin kuoret raastettuna

200g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi ja lisää joukkoon kananmuna. Lisää massaan raastetut appelsiininkuoret ja rouhittu valkosuklaa. Viimeiseksi lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin viilenemään. Pyöritä mieleisesi kokoisia palloja ja laita pellille. Jätä myös leviämisvaraa. Paista pikkuleivät 200° n. 10min. Tarkkaile pikkuleipiä, etteivät ruskistu liikaa. Jokainen uuni kun paistaa eri tavalla.


Tällaiset pikkuleivät ovat siitä helppoja tehdä, että aina voi muunnella ohjetta mielensä mukaan. Olen joskus vaihtanut esim. appelsiinit sitruunoihin. Suklaita on erilaisia, niitä voi vaihdella. Voi myös vielä koristella pikkuleivät. Esimerkiksi kastamalla valkosuklaaseen puolet pikkuleivästä ja koristella joillakin värikkäillä rakeilla. Mutta herkulliselta maistuvat, sen voin taata.

keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Runebergin torttuja



En ole koskaan aikaisemmin tehnyt Runebergin torttuja, jota kyllä kovasti ihmettelen, että miksi en ole. Minulla on jopa silikoninen runebergintorttu vuokakin, jonka me kilpailijat saimme Koko Suomi leipoo kilpailun jälkeen itsellemme. No, nyt tuli kokeiltua kuinka homma onnistuu ja onnistuihan se  mielestäni oikein hyvin.
Ohjeen kopioin jostakin blogista, jonka nimeä en kyllä muista, valitettavasti. Runebergintorttu ohjeita kun löytyi netistä todella paljon. Laitan teille tähän ohjeen, jos joku haluaa kokeilla.

200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl mantelijauhetta

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Monet laittavat mausteeksi esim. karvasmanteliöljyä, mutta sitä ei kaapistani löytynyt.
Paista 200° n. 10-15 min. Kannattaa kokeilla tikulla kypsyyttä, koska eri uunit paistavat eri tavalla.
Kun tortut ovat jäähtyneet, ne kostutetaan sokerivedessä, mihin voi halutessaan lisätä esim. punssia tai mantelilikööriä. Minulla ei niitäkään löytynyt kaapista, joten ajattelin kokeilla mietoa siirappivettä ja se toimi tässä todella hyvin.
Anna nesteen imeytyä torttuun, mutta ei missään nimessä liikaa, ettei torttu lysähdä kasaan. Anna torttujen olla jonkun aikaa, ennen vadelmahillon ja pomadan pursottamista.
Laitoin kahvilusikalla vadelmahillon ja pomadan eli tomusokeri/vesiseos, laitoin pieneen minigrip pussiin ja leikkasin vain kulmaan pienen reiän ja pursotin torttujen päälle.
Tuosta ohjeesta tuli 10 kpl herkullisia Runebergintorttuja.



Eräässä ohjeessa, minkä netistä bongasin oli pursotettu tortun sisällekkin vadelmahilloa. Sitä pitää kokeilla joku kerta. Tämä kun ei todellakaan jäänyt viimeiseksi kerraksi kun näitä teen.


Käytin siis paistamisessa Iloleipureiden silikonista Runebergintorttu vuokaa. Ajattelin kuitenkin toimia varman päälle, kun en tiennyt minkälaista taikina on, niin voitelin ja korppujauhotin vuoan. Se tosin taitaa olla tarpeetonta. Jos vaikka seuraavalla kerralla kokeilisi ilman mitään rasvoja ja korppujauhoja. Näitä torttuja voi myös tehdä paperisiin tai pahvisiin muffinivuokiin, malli ei tietystikään silloin ole näin korkea.
Testasin tuossa äsken yhden tortun ja täytyy kyllä sanoa, että oli todella herkullista ja ihanan kosteaa. Kokeilkaa ihmeessä vaikka huomenna, kun on kansallisrunoilijamme Johan Ludwig Runebergin päivä.

maanantai 2. helmikuuta 2015

Pullaa monenlaista


Tänään oli pullan leipomis päivä. Olen viimeksi leiponut joulupullaa. Kylläpä onkin aikaa vierähtänyt, nythän on jo helmikuu. Pakasteessa pitää aina olla pullaa, jos joku sattuu poikkeamaan kahville. Hyvin harvoin tulee otettua pakastimesta itselle pullaa ja hyvä niin.
Nämä pullat pitävät sisällään voi-kaneli-sokeriseoksen ja laitoin  ne paperivuokiin siksi koska täyte on sen verran rasvaista, että se olisi valunut pellille.
Kaulitsin ensin ison levyn taikinasta ja levitin seoksen taikinan päälle ja rullasin niin tiukaksi kuin mahdollista, sitten leikkasin n. parin sentin paksuisia siivuja ja laitoin ne paperivuokiin.


Näissäkin pullissa kaulitsin levyn ja levitin sille voita, kanelia ja vaniljasokeria. Leikkasin taikinapyörällä suikaleita ja käänsin niistä kierteisiä eli otin suikaleiden päistä kiinni ja käänsin eri suuntiin, että ne meni kierteelle ja sitten kieputin pyöreiksi. Kuulostaapa todella hankalalta, mutta sitä se ei todellakaan ole. Sitten voitelu kananmunalla ja raesokeria päälle.



Pyöreitä pulliakin piti tehdä jo valmiiksi laskiaista varten. Sitten ei tarvitse muuta kuin halkaista pullat, laittaa hilloa sisään, vatkata kermavaahtoa ja pursottaa täytteeksi. Tomusokerilla voi vielä hunnuttaa pullat. Laskiaspullat ovat niin hyviä ja itsetehdyistä pullista tehtynä kaiken parhaita.