maanantai 23. marraskuuta 2015

Minecraft kakku


Viikonloppuna tein tuttavalle kakun ja aiheena oli Minecraft. Asiasta tietämättömänä kyselin tietysti, että mikähän tämä Minecraft mahtaa olla ja se on tietokonepeli. Tuttava oli itse hankkinut kakkuun syötävän kakkukuvan aiheesta. Se tietysti helpotti minun tehtävääni. Pitihän sitä tietysti googlata, että mitä muuta tähän aiheeseen liittyy.


Kakusta haluttiin gluteeniton ja laktoositon. Täytteenä kakussa oli vanilja-mansikkamousse. Mousseen laitoin myös Modon mansikkapyreetä. Kakun pinta on marsipaania. Kakkukuvan liimasin elintarvikeliimalla kakun päälle. Neliskanttinen kakku olisi ehkä toiminut paremmin tällaisen kuvan kanssa, mutta oppia ikä kaikki. Ehkä seuraavalla kerralla. Tämä oli ensimmäinen kerta kun laitoin tällaisen kuvan kakun päälle.


Katselin tosiaan netistä Minecraft-kakkuja ja monessa oli laitettu kakun reunoille eri värisiä neliöitä ja niin laitoin minäkin. Antaa vähän ilmettä kakkuun.
Kakusta tuli tosi iso, olihan se n. 27 hengelle.
Toivottavasti päivänsankarit olivat tyytyväisiä kakkuun.

sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Sacher-kakkua


Vietimme naapurissa ystäväporukalla illanistujaiset, nyyttikesti periaatteella. Minulle lankesi kakun teko, yllätys, yllätys. Ajattelin, että jotain suklaista kakkua haluaisin tehdä. Olen tehnyt monenlaisia suklaakakkuja vuosien varrella, mutta en koskaan aitoa sacher-kakkua. Löysin Valion sivulta ohjeen, jonka mukaan tein tämän kakun. Suklaata kakkuun tuli yhteensä 300g, joten melko tömäkän makeesta kakusta on kysymys. Aprikoosihilloa tuli kakun väliin ja päällystettiinkin vielä aprikoosihillolla ennen suklaakuorutusta.


Minun piti alunperin tehdä sulatetusta valkosuklaasta jotain kaunista koukeroa kakun päälle. No, se ajatus meni mönkään heti alkuvaiheessa. Sulatettu valkosuklaa oli niin löysää, että sieltähän se tuli pussista ulos melkein omia aikojaan. Jotain koukeroa kuitenkin kakun päälle sain ja heitinpä sitten muutaman hopeakuulan vielä koristukseksi.
Kakku oli todella hyvää ja todellakin senverran makeaa ja tuhtia, ettei sitä ihan kauhean suurta palaa kyllä pystynyt syömään. Tulipahan makeannälkä taltutettua kertaheitolla.

torstai 19. marraskuuta 2015

Broiler piiras


Tein ystävälle kaksi broiler piirasta. Tein ne valmiiksi foliovuokiin, joissa ne on helppo laittaa pakastimeen. Ohje pohjaan on seuraavanlainen:

200g voita
3 1/4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
4 rkl vettä
1 pss perunasosejauhetta
Pehmitä voita hieman mikrossa. Sekoita venhäjauhojen joukkoon leivinjauhe ja perunasosejauhe. Lisää jauhoseos voin joukkoon ja sekoita vaikka puukauhalla ja lisää sitten vesi. Laita taikina jääkaappiin siksi aikaa kun valmistelet täytettä.

Täyte:
400 g broilerin suikaleita ( käytin tähän 200g maustamatonta ja 200g mandariinilla marinoitua)
1 sipuli
Paista broilerin suikaleet ja sipuli pannulla ja anna hieman jäähtyä.
Paloittele punaista paprikaa mieleisesi määrä.
Tee purjosipulista ohuita siivuja haluamasi määrä.
Voitele kaksi foliovuokaa tai yksi isompi vuoka ja painele taikina vuokiin. Levitä taikinan päälle hieman jäähtyneet broilerinpalat, paprika, purjosipuli ja hieman homejuustoa murusina.
Laita kulhoon 2 kananmunaa ja vatkaa hetki, lisää joukkoon hieman maitoa ja ruokakermaa. Kaada munamaito täytteen päälle ja lisää viimeiseksi runsaasti juustoraastetta.
Paista piiraat 200° n. 30 min.


lauantai 14. marraskuuta 2015

Kummipojan syntymäpäiväkakku


Kummipoikani täytti vuosia ja hänelle järjestettiin yllätys-synttärit. Lupasin tehdä kahvipöytään täytekakun. Täytteeksi kakkuun laitoin moussea, jonka tein vaniljavaahdosta, maustamattomasta tuorejuustosta, Modon mansikkapyreestä ja mansikoista. Lisäsin täytteeseen myös neljä liivatelehteä,  jotka sekoitin mansikkamehuun.


Koristeeksi kakun päälle laitoin luumuja, viinirypäleitä ja persimon-hedelmää. Persimon oli minulle aivan uusi tuttavuus. Se on kauniin värinen, hedelmän siivuun tulee kaunis kuvio ja se on vielä hyvän makuinenkin. Tätä hedelmää pitää käyttää toistekkin kakun koristeena.

tiistai 10. marraskuuta 2015

Appelsiini-tuorejuustokakkua


Tein kotiin viikonlopuksi appelsiini-tuorejuustokakun.
Ohje oli tietysti taas omasta päästä.

Pirkan "domino" keksejä puolitoista pakettia (paketissa siis kaksi pakettia)
sulatettua voita
Murskasin keksit blenderissä ja lisäsin voisulaa riittävästi (?) ei liikaa.
Levitin massan irtopohjavuoan pohjalle, jonka olin vuorannut leivinpaperilla. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat kakkumassan. Laita 5 kpl liivatelehtiä likoamaan kylmään veteen.
2 prk (a´2.5dl) Flora vanillaa
1 rasia (180g) Pirkka appelsiinituorejuustoa
1 rasia (n.200g) maustamatonta tuorejuustoa
tomusokeria maun mukaan
raastettua appelsiininkuorta
appelsiinin mehua
Vaahdota vaniljakastike hyväksi vaahdoksi ja lisää tuorejuustot sen jälkeen, kun olet sekoittanut ne keskenään ja lisännyt tomusokerin joukkoon.
Laita kattilaan pari ruokalusikallista appelsiinimehua ja kuumenna se, lisää pehmenneet liivatelehdet joukkoon hyvin sekoittaen.
Lisää liivatemehu kakkumassan joukkoon varovasti sekoittaen. Kaada massa vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluummin vaikka seuraavaan päivään.
Koristele mielesi mukaan.



Laitoimme tyttäreni kanssa koristeeksi kakun päälle granaattiomenan "siemeniä" ja mandariinin lohkoja. En ole aiemmin käyttänytkään granaattiomenaa missään ja nytkin jäi vähän sellainen fiilis, että miltä ne oikein maistuvat. Hauskoja pureskeltavia ainakin ovat ja todella kauniita kakun päällä.

maanantai 9. marraskuuta 2015

Kukkakakkua isänpäiväksi


Isänpäiväkakkua eläkkeellä olevalle puutarhurille, toivoi tehtäväksi hänen tyttärensä. Mikäpä sen paremmin sopii kakun päälle koristeeksi, kuin paljon erilaisia ja eri värisiä kukkia. Täytteeksi kakkuun laitoin mansikkahilloa, johon sekoitin mukaan omenasosetta, banaanin viipaleita ja vaniljavaahtoa. Kakku oli maistunut päivän sankarille ja mikäs sen parempi kiitos onkaan tekijälle.



sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Gluteeniton kermakakku


Tuttava pyysi tekemään gluteenittoman kermakakun isänpäiväksi. Päälle koristeeksi haluttiin marmelaadikaramelleja. Täytteeksi kakkuun laitoin vadelmahilloa ja kinuskikastikkeella maustettua kermavaahtoa.


Kakun koristelu on tyttäreni käsialaa. Ostin rasiallisen Finlandia-marmelaadeja, jotka puolitimme ja vielä puolikkaat puoliksi. Koristelu on toteutettu ilman mitään selkeää kuviota ja se näyttääkin mielestäni paremmalta juuri tuollaisena.

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Asukastuvan avajaisiin kakkua


Seurakunta avasi kotikaupungissani asukastuvan, kaupungin omistaman kerrostalon alakerrassa. Avajaisia vietettiin viime viikolla ja minua pyydettiin tekemään avajaisiin täytekakku. Kakku sisälsi mansikkahilloa, banaania ja vaniljavaahtoa. Päälle tein syksyn värisiä kukkia ja lehtiä. Teksti asukastupa haluttiin myös kakun päälle.
Tällainen kokoontumispaikka on monelle ihmiselle erittäin tärkeä paikka. Sinne voi kuka tahansa mennä istumaan ja juttelemaan kahvikupin ääressä.