sunnuntai 21. elokuuta 2016

Kermakakkua pojan ristiäisiin


Ristiäiskakkua pienelle pojalle. Täytteenä mansikkahilloa, vaniljamoussea ja mansikka / valkosuklaata. Kostutin kakun vaniljamaidolla. Kakusta tuli suuri, koska sen piti riittää kolmellekymmenelle hengelle. Kakusta haluttiin myös ihan perinteinen kermakakku. Koristeet sain päättää itse, kunhan ne vain sopivat pienen pojan kakkuun. Vaalensin sinistä sokerimassaa valkoisella, että sain hieman marmoroidun värin. Siitä tein ruusuja. Vaalean sinisellä tein pieniä kukkia hopeahelmi koristeella. Vihreät lehdet tietysti kuuluvat asiaan.


Kuvioin kakun pinnan ja lisäsin reunapursotusten päälle turkoosin sinisiä pieniä helmiä.  Kakkuun oltiin kovin tyytyväisiä ja mikäpä sen parempi kiitos onkaan tekijälle.

torstai 18. elokuuta 2016

Vadelmakermakakkua


Vadelmakermakakku on kesän yksi suosikkikakuista. Tässä kakussa on täytteenä vadelmahilloa ja vaniljavanukasta. Kostututin kakun vaniljamaidolla. Kermapursotukset kakun päälle. Paljon tuoreita vadelmia koristeeksi, niin siinä on kakku kahvipöytään.
Tuoreet marjat on ihanan raikkaita kakun päällä ja silloin voi täytekkin olla hieman makeampi.
Paljon helpommalla ei enää koristelua voi toteuttaa.

lauantai 13. elokuuta 2016

Savulohivoileipäkakkua


Äitini 90 - vuotis syntymäpäiville tein suolaiseksi tarjottavaksi savulohivoileipäkakun. Harvoin tulee itselle tehtyä voileipäkakkua ja kun nyt sain valita kumman kakun teen, kinkku - vai kalakakun, valitsin ilman muuta kalakakun. Se on aina ollut suosikkini. Nyt kun kyseessä oli äidin syntymäpäivät, ajattelin tietysti myös päivänsankaria ja sitä mistä hänkin pitää. Valmistin kakkuun  täytteen savulohesta, raejuustosta, majoneesista ja tillistä. Koska kaapissa ei ollut kalaliemikuutioita, kostutin kakun kasvisliemellä. Täytettä tuli kolmeen kerrokseen. Leipinä käytin ruis- ja täysjyväpaahtoleipää. Leikkaan aina reunat leivistä pois. Kun olin täyttänyt ja kostuttanut kakun ja laittanut kelmun kakun ympärille ja painon päälle, laitoin kakun jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän koristelua.


Kakun pintaan sivelin ruohosipulituorejuustoa, jonka pehmensin ja lisäsin siihen vielä hieman majoneesia. Koristeena kakussa oli kylmäsavulohta, keitettyä kananmunaa, pieniä tomaatteja, sitruunan viipaleita ja tilliä. Kun nautimme äidin syntymäpäiväkahvia, maistui voileipäkakku ja mansikkakakku todella hyvältä. Kyllä voileipäkakku vaan on juhlapäydän kruunu ja kaunistuskin. Kakku kelpasi kyllä kaikille ja olihan se niin hyvää. Vaikka joku voi pitää voileipäkakun tekoa hankalana, niin suosittelen kyllä ennemmin sitä, kuin voileipiä, joissa vasta työtä onkin. Niitä kun pitää tehdä aina paljon. Voileipäkakku täyttää enemmän ja maistuu miljoona kertaa paremmalta.

torstai 11. elokuuta 2016

Mansikkakakkua äidille


Viime maanantaina äitini täytti 90 - vuotta. Hän asuu palvelutalossa ja me kolme lasta puolisoinemme, kävimme äitiä onnittelemassa ja juomassa syntymäpäiväkahvit. Minä lupasin tehdä tarjottavat. Täytekakuksi tein mansikka kakun. Täyte on samanlainen mitä äitimme aikoinaan itse aina laittoi kakun väliin eli mansikkahilloa, banaania ja vaniljavaahtoa.


Pursotin kakkuun reuna-ja päällipursotukset. Koristeeksi mansikoita ja kultaisista helmistä tein ikävuodet numeroin. Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että oma äiti täyttää jo niin paljon. Tosin tuntuu ne vuodet kuluvan melkoista vauhtia, kun itselläkin ikä on jo kuusikymmentä. Mahtavaa että olemme saaneet pitää äitimme näin kauan ja toivottavasti vielä monta vuotta lisääkin.

keskiviikko 10. elokuuta 2016

Mustikkapullia


Pitkästä aikaa tein mustikkapullia ja mustikkapiirakkaa pullapohjaan. Piirakasta ei valitettavasti tullut otettua kuvaa ollenkaan, mutta pullat sentään muistin kuvata. Ennenhän tehtiin mustikkapiirakat aina pullapohjaan ja se on edelleen monen suosikki. Toki ihania piirakoita saa myös murupohjaan tehden.


Mutta taivaallisen hyvältä maistuivat nämä mustikkapullatkin. Keitin ensin mustikoista hilloa ja annoin hyytyä. Sitten seuraavana päivänä pullataikinan tekoon. Peruspullataikinan ohje löytyy aiemmista pullapostauksista. Tosin aivan tarkkoja mittoja en pysty ohjeessa antamaan, koska teen taikinan aina näppituntumalla ja muutaman vuosikymmenen kokemuksella. Tämä taikina maistuikin normaalia enemmän vaniljasokerilta. Sattui turahtamaan sitä taikinaan vähän normaalia enemmän :)
Mutta pullista tuli todella hyviä. Useaan otteeseen kyllä painoin nousseen pyöreän pullan päälle juomalasilla aukkoa, johon sitten laitoin mustikkahilloa ja sen jälkeen voitelin kananmunalla reunat. Valitettavasti joissakin pullissa karkasi hieman tuo hillo reunoille. No, maku on loistava ja ne kelpaa kyllä itselle ja mikseipä vieraillekkin.
Nyt kun on mustikka-aika, kannattaa tehdä kaikkia ihania leivonnaisia ja tietysti pakastaa metsän herkkuja talven varalle.

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Vadelmakakkua


Tein alkuviikolla pienen vadelmakermakakun iltapäiväkahville. Kutsuin naapurit kahville, ettemme kakkua ihan kahdestaan miehen kanssa sentään syöneet. Pakastimesta löytyi pieni gluteeniton kakkupohja ja se oli jo aikansa siellä pyörinyt, joten se siis pääsi käyttöön. Täytteeksi kakkuun laitoin vadelmahilloa ja vaniljavanukasta ja itse tekemääni kinuskia, joka oli kovettunut juuri sopivan pehmeäksi leikata. Se sopikin kakun väliin loistavasti.
Päälle kermavaahtoa, ihania tuoreita vadelmia ja valkosuklaata rouhittuna.
Vaikka olenkin suuri mansikoiden ystävä, kyllä maistuivat vadelmatkin todella maukkailta.