keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Dublin, Irlanti 28. - 31.10.2016


Lähdimme kuukausi sitten, mieheni ja kahden ystävämme kanssa viettämään pitkää viikonloppua Irlannin pääkaupunkiin, Dubliniin.  Kohde kiinnosti meitä niin irlantilaisen musiikin, pubien, kuin myös kaupungin nähtävyyksien ja tunnelman vuoksi. Dublinissa asuu noin puoli miljoonaa asukasta. Kaupungin keskustan jakaa kahtia Liffey joki, jonka kummaltakin puolelta löytyy nähtävyyksiä, paljon kauppoja ja tietysti myös paljon vanhoja ihania taloja.


Minua on aina kiinnostanut vanhat rakennukset ja olen sitä mieltä, että liian paljon tuhotaan vanhaa ja rakennetaan tilalle uutta laatikkorakennelmaa. Dublinissa onneksi on paljon vanhoja rakennuksia,  joita sai ihailla. Kuljimme paljon kävellen keskustan alueella, joten meillä oli hyvä mahdollisuus kuvata kaikkia ihania rakennuksia. Olimme vuokranneet Airbnb:n kautta asunnon kolmeksi yöksi. Asunnossa oli kaksi makuuhuonetta, yhdistetty keittiö/oleskelutila ja kylpyhuone. Sijainti asunnolla oli loistava, bussit lähtivat kadulta, aivan asunnon edestä ja niitä kulki tiheään tahtiin. Olimme hankkineet jo lentäkentältä, tullessamme maahan, kolmen päivän "turisti kortin" jolla sai matkustaa niin busseilla, kuin raitiovaunuillakin.


Asuntomme sijaitsi Dorset streetillä, josta yllä oleva kuva on otettu.  Kotikatumme yksi pubeista, oli melkein asuntoamme vastapäätä, tuo kadun kulmassa sijaitseva Hennessy`s. Pubeissahan paikalliset istuvat joka ilta töiden jälkeen eli se on paikallisten toinen olohuone. Pubeissa tarjotaan myös ruokaa, joka meidän kokemusten mukaan olikin todella hyvää. Mutta siitä kerron hieman myöhemmin.


Kun kävelee Dublinin kaduilla ja katselee talojen ulko-ovia, tulee elävästi mieleen Lontoon kadut. Eri värisiä ovia on vaikka kuinka paljon. Jopa samassa talossa on kaikki ovet maalattu eri värisiksi. Meidän talon, tai siis talon missä asuntomme sijaitsi, ovi oli maalattu kauniin vihreäksi. Se oli hyvä tunnusmerkki, jos oli eksyksissä. Pieniä putiikkeja ja todella paljon etnisiä ruokapaikkoja, löytyi myös kotikadultamme. Suosittelemme edullista Airbnb majoitusta kaikille, mutta pienellä varauksella pitää kyllä suhtautua näihin paikkoihin. Kaikki ei ole aina sitä, miltä esittelykuvissa annetaan ymmärtää. Meidänkin asunnossa oli keittiö/oleskelutilan lattia niin vino, että sen todellakin huomasi,  kun seisoi työpöydän ääressä. Toinen ystävämme melkein alkoi remontoimaan lattiaa uuteen uskoon.


Kaupungin halki siis virtaa Liffey joki ja siltoja joen yli löytyy luonnollisesti useampia. Monissa maailman suurkaupungeissa virtaa joki kaupungin halki ja se antaa kaupungille aina oman leimansa. Joskus olisi ihana päästä jokiristeilylle, vaikkapa Pariisissa, joka on yksi matkakohdehaaveeni. Ainoastaan Pariisin lentokentällä olen ollut, kun olimme matkalla Casablancaan, muutama vuosi sitten, mutta kaupunkiin en ole vielä päässyt tutustumaan. Ehkä vielä jonakin päivänä.


Dublin on kaupunki, jossa käy todella paljon turisteja. Niinkuin joka kaupungissa, on myös Dublinissa alue, mikä on tullut turisteille tutuksi, eli Temple Bar. Pubeja on vieri vieressä ja hinnat ovat myös turisteille suunnatut eli kalliimmat kuin vähän syrjemmällä sijaitsevissa pubeissa. Tietysti meidänkin piti käydä katsomassa Temple Bar pubi, jonne kaikki muutkin turistit ryntäävät. Nautimme siellä Irish coffeet ja mielestäni n.10€ lasillisesta, oli kyllä hiukan liikaa. Hyväähän se oli, joten emme antaneet hinnan harmittaa sen enempää.


Niinkuin yleensä kaikissa irkkupubeissa on elävää musiikkia, niin tietysti myös Temple Bar pubissa. Mies ja kitara eli Gypsy Davy. Musiikki oli juuri meidän makuumme ja tulipa häneltä ostettua myös cd-levykin, joita hänellä oli myynnissä. Levyn musiikki ja laulut olivat luonnollisesti hänen esittäminään. Irlantilainen musiikki on jotenkin niin hyväntuulista. Meillä on irlantilainen ystävä, joka laulaa paljon myös irlannin alkukielellä eli iiriksi. Se kuulostaa todella hyvältä, vaikka kieltä ei ymmärräkkään. Yksi maailmallakin tunnettu irkkubändi on The Dubliner`s ja heidän tutuksi tekemä kappaleensa, Whiskey in the jar, on todella suosittu. Moni muukin artisti tai bändi on levyttänyt tämän kappaleen, esimerkiksi Metallica on tehnyt siitä oman versionsa.


Irlantilainen viskihän on maailmankuulua ja sitä kautta myös todella suosittua. Dublinissahan sijaitsee myös Jamesonin viskitehdas, mutta siellä emme tällä kertaa vierailleet.  Muitakin irlantilaisia viskimerkkejä on markkinoilla paljon. Itse en ole viskin ystävä, niinkuin ovat matkaseurueemme miehet, mutta Irish coffeessa viskikin menee erittäin hyvin.




Rakennustyylejä ja eri värisiä taloja on monenlaisia, Dublinin katukuvassa. Kapeita ja korkeita taloja, aivan niinkuin Englannissakin. Melkein jokaisessa rakennuksessa on alakerrassa joku putiikki tai pubi. Liikenne on myös melko reipasta ja koska maassa vasemman puoleinen liikenne, se tuo omia hankaluuksiaan liikkua. Varsinkin jalankulkijoiden on syytä olla tarkkana, kun se auto tuleekin aivan eri suunnasta, mistä odotit sen tulevan. Ruuhkaisesta liikenteestä huolimatta, hyvin pärjättiin.


Viikonloppuna, jolloin olimme Dublinissa, oli myös Halloween-juhla. Talot ja ihmiset olivat koristautuneet karnevaaliasuihin. Juhlijoita riitti katukuvassa, varsinkin lauantai-iltana todella paljon. Värikkyys tuntuu olevan teemana irlannissa muutenkin, kun katselee ympärilleen kaupungin kaduilla. Suosituin katu Dublinissa on O `Connel street. Sieltä löytyy paljon nähtävyyksiä, kauppoja, hotelleja, ravintoloita ja tietysti myös todella paljon ihmisiä.






Guinness `in tehdas oli yksi etukäteen suunniteltu kohde matkallamme. Luonnollisesti tehtaalle ja kierrokselle siellä, oli myös pääsymaksu. Guinness`in tehtaan yhteydessä on museo ja oluenpanonäyttely. Ystävämme lähtivät tehdaskierrokselle, mutta minä ja mieheni saimme luvan mennä yhteen tehtaan ravintoloista, nauttimaan virvokkeita ja kuuntelemaan elävää musiikkia.


Ihana vanhan ajan kauramoottorilla käyvä kulkuväline, jota turistit ahkerasti käyttivät.



Ravintolan tunnelma oli vertaansa vailla. Hain meille baaritiskiltä juotavaa, miehelleni Guinness ´in olutta ja itselleni Cider omenasiideriä, joka oli todella hyvää. Musiikista ravintolassa vastasi duo, jossa toinen herra soitti kitaraa ja lauloi ja toinen herra huilua, nokkahuilua ja tinapilliä ja lauloi myöskin. Musiikki oli todella mukaansa tempaavaa. Nautimme suunnattomasti tunnelmasta. Kun ystävämme tulivat tehdaskierrokselta, nautimme vielä hampurilaiset, jotka olivat todella maukkaat. Tehtaan tiloissa oli myös myymälä, josta sai kaikkea mahdollista tavaraa Guinness `in logolla varustettuna. Ostin miehelleni t-paidan, jonka etupuolella luki iirin kielellä Guinness ja muuta asiaa tehtaasta. 


 Olin etukäteen ottanut selvää, mitä kaikkea Dublinista löytyy ja minne kannattaa mennä. Yksi paikka joka kiehtoi, oli Dublinin vanhin pubi. Se on perustettu vuonna 1198. Uskomatonta, eikö totta. Paikan nimi on The Brazen Head. Pubissa oli pieni ulkoalue, joka oli tupaten täynnä ihmisiä. Sisällä oli  useampi pieni huone, missä istui asiakkaita. Löysimme mukavat paikat ja pyysimme ruokalistan. Lammas on erittäin suosittua lihaa Irlannissa ja sitä löytyi ruokalistalta ja myös tarjoilijan ehdottamana.


Mieheni söi lammasmakkaraa, peruna - ja porkkanasosetta, samoin toinen ystävämme ja toinen ystävämme tilasi itselleen lammaspataa.  Olutta tietysti kyytipojaksi.


 Minä halusin ehdottomasti fish and chipsiä, jota olen viimeksi syönyt Lontoossa, muutama vuosi sitten. Sehän on todellakin perinteistä pubiruokaa. Annokseen kuului paneroitua turskaa, lohkoperunoita, jotka oli laitettu tulikuumaan emalimukiin sekä ihanaa remoulade tyyppistä kastiketta. Kyytipojaksi Kilkenny olutta. Loistava yhdistelmä ja niin herkullista. Kaikki olimme erittäin tyytyväisiä paikan ruokaan ja aivan loistavaan tarjoilijaan, joka meitä palveli. Pitihän minun  sieltäkin vielä ostaa miehelleni t-paita, paikan omalla logolla varustettuna. Jos matkustatte joskus Dubliniin, The Brazen Head `iin kannattaa ehdottomasti mennä. Suosittelemme lämpimästi.




Tääsä yksi kiinnostavista taloista, joka tuli vastaan kaupungilla kävellessä. Olettaisin, että talo ei ole kovinkaan vanha, muihin taloihin nähden, mutta talon tyyli sopii erittäin hyvin vanhojen talojen rinnalle. Ihastuttava suoraan sanoen ja niin kaunis.


 Monenlaisia kauniita yksityiskohtia oli talojen seinissä ja ne aina kiinnittää huomioni. Joku on nähnyt vaivaa suunnittelemalla jotakin silmänruokaakin ihmisille. Tykkään todella paljon.


Tässä yksi ihana yksityiskohta Liffey-joen ylittämältä sillalta. Tässä on ajateltu myös niitä ihmisiä,   jotka kulkevat veneellä sillan alta. Mukavaa katseltavaa veneilijöillekkin.  Sillan rakennusvuodesta ei ole mitään tietoa, mutta uskoisin että se on todella vanha.


Lauantai-iltana lähdimme taas tutustumaan kaupunkiin, sen iltavalaistuksessa. En tiedä johtuiko tämän talon valaistus Halloween viikonlopusta, vai onko siellä aina tuollaiset valot. Hyvältä näyttää kuitenkin ja valot tuovat hienosti esiin vanhan talon arkkitehtuurin.


Tämä kuva onkin hieman keskustan ulkopuolelta. Irlantilainen ystävämme vinkkasi meille omasta vakio pubistaan, jonne lähdimme piipahtamaan. Pubi oli ensinnäkin aivan tupaten täynnä ihmisiä. Elävää musiikkia tietysti, niinkuin aina irkkupubeissa on. Mutta meteli oli korvia huumaava ja meteli johtui asiakkaiden puheensorinasta. Se olisi ylittänyt kyllä melkoisesti kaikki desipelimittaukset. Irlantilainen kun innostuu, niin siinä ei ääntä säästellä. Eikä tuo metelöinti johdu siitä, että porukka olisi nauttinut liikaa alkoholia. Se on vaan heidän tyylinsä ja hauskaahan se on, ei siinä mitään.






Talojen värikkyys viehättää minua todellakin. Miksi pitäisikin aina olla vaan harmaata massaa kaikki. Kuvassa oleva rakennus on ilmeisesti hotelli. Talon värikkyys onkin hyvä maamerkki. Asiakkaat löytävät taatusti perille. Seuraavalle Dublinin matkalle voisikin varata huoneen vaikka kyseisestä hotellista. Sijaintikin oli hyvä eli keskellä kaupunkia.


Ilmasto Irlannissa on merellinen, onhan maa meren ympäröimää. Olimme todella yllättyneitä Dublinin lämpötilasta, joka oli lokakuun lopulla n.  +16°. Onneksi emme sentään pukeutuneet vahvempiin takkeihin, kuin mitä nahkatakit ovat. Huomasin monen paikallisen kulkevan shortseissa, t-paidassa ja sandaaleissa. Heille siis ilma oli todella kesäinen.

Yhteenvetona voin sanoa, että Dublin on näkemisen arvoinen kaupunki. Ihmiset ovat ystävällisiä ja bussi-ja ratikkakuskit ottivat sokean mieheni todella hyvin huomioon. Siirtymiset ja poistumiset ajoneuvoihin, sujuivat moitteettomasti, kuskien myötävaikutuksella. Ainoa kurja asia on, että tässäkin kaupungissa on asunnottomia, niinkuin joka puolella maailmaa, valitettavasti.
Kiitokset täytyy antaa myös, Helsinki Vantaan ja Dublinin lentokenttävirkailijoillekkin, jotka pyytämättä auttoivat meitä. Helpottavaa huomata, että voimme huoletta lähteä matkalle myös kahdestaan mieheni kanssa.
Kiitos Dublin ja kiitos ihanat ystävämme. Matkamme onnistui täydellisesti. Ei muuta kuin uutta matkaa suunnittelemaan.

keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Gluteenittomia pieniä sydänpikkuleipiä


Gluteenittomia pikkuleipiä  taas ja nyt malli oli pieni sydän. Tuttavani jolle näitä tein, toivoi melko pienen kokoisia ja niinpä minä tein hänelle sellaisia. Täytteeksi pikkuleipiin laitoin  vadelmamarmelaadia. Päälle sinistä sokerimassaa, jota vaalensin vielä valkoisella sokerimassalla.
Lidlissä oli myytävänä joku aika sitten, erilaisia koristerakeita. Ostin purkillisen pieniä lumihiutale-koristerakeita. Liimasin koristeet sokerimassan päälle elintarvikeliimalla.


Nämä pikkuleivät ovat todella herkullisia ja vaikka ovat gluteenittomia, maistuvat varmasti myös muillekkin, kuin vain keliaakikoille. Jos haluaa tehdä pikkuleivät tavallisista vehnäjauhoista, vaihtaa vain gluteenittomat jauhot vehnäjauhoihin. Ohje näihin pikkuleipiin löytyy aiemmista postauksista, sivupalkin kohdasta gluteenittomat leivonnaiset tai kohdasta pikkuleivät. Kannattaa kokeilla näitä  vaikka jouluksi ja valita mieleinen täyte ja koristelu vaikka sokerimassasta, mitä itse usein käytän.

lauantai 19. marraskuuta 2016

Gluteenittomia kermakakkuja


Tein isänpäiväksi kaksi gluteenitonta hedelmätäytekakkua. Pohjan ohjeen muutin vain jauhojen osalta eli vehnäjauhot vaihdoin gluteenittomiin jauhoihin. Vuoat voitelin ja vuorasin gluteenittomilla korppujauhoilla. Yllä olevaan kakkuun laitoin täytteeksi sitruunamarmelaadia ja vanilja-sitruunakastiketta. Flora Vispillä kuorrutus ja päälle persimonia, luumuja. kiiviä ja ananas/kirsikoita.

 

Toiseen gluteenittomaan kakkuun tuli täytteeksi aprikoosihilloa ja vanilja/sitruuna kastiketta. Kakun kuorrutukset ja pinta Flora Vispillä. Koristeeksi persimonia, luumuja, ananas-kirsikoita ja limen siivuja. Hedelmillä koristetut kakut ovat aina raikkaan näköisiä. Kun käyttää myös eksoottisempia hedelmiä koristeena, pääsee tutustumaan uusiin makuihin. Kannattaa kokeilla.